POMUL VIETII

GENEZA 2:9

Sfînta Scriptură are doar cîteva referinte cu privire la pomul vietii. Prima referintă este în cartea Geneza. Alte două referinte în cartea Apocalipsa , si atît. In cartea Geneza este o relatare foarte neobisnuită. La prima vedere o putem califica o poveste fantastică , cum eram obisnuiti să ascultăm de la bunicii nostri, o poveste despre sînzîiene si consînzene. Biblia ne relatează că Dumnezeu " a pus " pe om într-o gradină , numită Eden . Dumnezeu , de asemenea a făcut să răsară pe pămînt tot felul de pomi, " si pomul vietii în mijlocul grădinii ". Prin ultimul citat am intrat deja în domemiul fantasticului. Adică era un "pom al vietii " !. De aceea nu se vorbeste despre moarte în Eden. Cîtă vreme Adam si Eva trăiau fară grijă în Eden, pomul vietii era garantia vesniciei lor. Imginati-vă lucrul acesta !. Un pom " al vietii ", nu stim precis ce însemnează lucrul acesta!, a întretinut viata?, a dat viata?, sau a garantat viata în univers . Acest pom al vietii a fost plantat pe pămînt, în solul planetei noastre. Isi trăgea elemetele nutritive necesare din solul terestru. Dar în acelasi timp garanta " viata " continuă si fără pericol a fiintelor terestre, Adam si Eva. Pentru cît timp? Nu stim. Poate pentru vesnicie, dacă Adam si Eva nu ar fi căzut în neascultarea pacatului.

Oricît de fantastic ne este la prima citire, noi crestinii de pretutindeni , credem că într-adevăr Biblia spune adevărul si că a existat cu adevărat un pom al vietii , plantat în solul minusculei noastre planete Tera. Chiar dacă avem foarte putine informatii despre acest om al vietii, putem să ne dăm seama de intentia divină a Creatorului cu privire la om.

Dumnezeu a sădit pomul vietii pe pămînt ca o garantiei a prezentei Sale în acest Univers al materiei. Era o creatie a Lui Dumnezeu care îmbina materia, materialul universului nostru cu spiritul, materialul existentei Lui Dumnezeu. Era un pom " al vietii". Adică avea proprietatea de a da viata vesnică aceluia care mînca din fructele lui. Pentru om nu era neapărat nevoie să mănînce din el. Omul primise deja viată de la Dumnezeu. Viata omului primită de la Dumnezeu era întretinută de Dumnezeu prin legătura creată dintre lumea spirituală si lumea materială. Atîta vreme cît pomul dădător de viată îsi trăgea "seva" din pămînt, viata în univers era asigurată ca un flux continuu. Adică nu era moarte în univers. Pomul vietii era garantia vietii fiecărei fiinte create în univers. Si asta pentru prezent cît si pentru viitor.

Nu putem să ne imaginăm cum a arătat universul în perioada existentei pomului vietii pe pămînt. Incercăm doar să presupunem că era total diferit. Un univers în care nu era moarte nici dezintegrare. Un univers care nu dădea nici o dovadă de abandon. Soarele era diferit, sistemul nostru solar era diferit , stelele diferite, galaxiile erau diferite. Era un univers în care era prezentă viata. Poate esti gata să mă întrebi , ce viată ?, erau doar două fiinte create în univers, Adam si Eva. Da, este adevarat , erau doar două fiinte pe pămînt si un univers întreg " gata " să-i primească. Un univers în care este viată de la Dumnezeu este un univers primitor, activ, " plin " cu atmosferă , cu ape, cu rîuri, cu munti, cu văi, cu animale, cu posibilităti de a parcurge spatii si timp , cu toate elementele necesare omului. Asa a fost universul acesta în original. Pomul vietii asigura functionalitatea fără gresală al întregului univers ca un univers viu.

Omul a fost creat să populeze acest univers viu, să-l cerceteze, să-l lucreze, să-l îmbunătătească. Edenul si planeta Tera au fost doar leagănul fiintei firave omul. Pomul cunostintei binelui si răului trebuia să-i aducă omului întelepciunea necesară explorării unui univers viu. Iar pomul vietii prin fructele sale si plantarea lui în intregul univers ar fi avut ca scop mentinerea vietii fiintei umane în devenire. Si astfel omul să devină un permanent si vesnic locuitor al acestui univers viu.

Dar prin căderea omului în păcat, întregul proiect a fost în mod tragic mutilat. Omul a fost izgonit afară din Eden. Pomul vietii a fost luat de pe pămînt si astfel moartea a început să domnească pe pămînt si bineînteles în întregul univers. Univerul a devenit un loc pustiu, neprimitor, abandonat. Oamenii de stiintă descoperă pe zi ce trece această tristă realitate. Universul în care este planeta Tera este un spatiu abandonat , fără viată si fără urme se viată. Iar planeta noastră a devenit doar o rămăsită a creatiei originale a Lui Dumnezeu. Un cimitir minuscul într-un univers fără viată. O generatie de oameni care supravietuiesc doar prin procreere. O creatie abandonată si limitată în timp si spatiu, cu gratii groase în jurul ei , care este moartea. Cunostinta dobîndită din fructul pomului cunostintei doar ne ajută să supravietuim în limitele a maxim o sută de ani de persoană, si doar aici pe minuscula planetă Pămînt, iar noaptea ne uităm la lumina reflectată de stelele si galaxiile la care nu vom putea ajunge niciodată.

Dumnezeu a văzut starea jalnică în care fiinta umană a ajuns. Sub puterea mortii, limitat de timp si spatiu, sub ispita păcatului, în necurătie si nedreptate, supus bolilor, izolat si abandonat.

Ca atare Dumnezeu în dragostea Lui pentru fiinta umană a creat "un cer nou si un pămînt nou". Apostolul Ioan ne descrie noul univers creat de Dumnezeu pentru om: " Si mi-a arătat un rîu cu apa vietii , limpede ca cristalul, care iesea din scaunul de domnie al lui Dumnezeu si al Mielului. In mijlocul pietii cetătii, si pe cele două maluri ale rîului, era pomul vietii, rodind douăsprezece feluri de rod, si dînd rod în fiecare lună; si frunzele pomului slujesc la vindecarea Neamurilor…..Acolo nu va mai fi noapte. Si nu vor mai avea trebuintă nici de lampă, nici de lumina soarelui, pentru că Domnul Dumnezeu îi va lumina . Si vor împărăti în veci vecilor."Apocalipsa (22:1,2,5).

Pomul vietii ne asteaptă plantat într-un alt univers, pregătit pentru cei mîntuiti de Dumnezeu prin Isus Hristos Fiul Său.

Doar cei care vor sta în credintă pînă la capătul vietii lor se vor bucura de fructele pomului vietii. Domnul Isus promite bisericii din Efes următoarele :" Celui ce va birui , îi voi da să mănînce din pomul vietii, care este în raiul lui Dumnezeu."(Apoc. 2: 7). Bineînteles este vorba de raiul universului nou creat de Domnul pentru om.

Biblia ne învată că numai cei sfinti pot să ajungă locuitori ai noului univers. De aceea este un " ferice " pentru cei sfinti si curătiti:" Ferice de cei ce îsi spală hainele, ca să aibă drept la pomul vietii, si să intre pe porti în cetate !."(Apoc.22:14).

Home